Brons och Skatbon 9/12-6/1 Ulf Lernhammar och Leif Månsson

Brons och Skatbon

En samlingsutställning med Ulf Lernhammar och Leif Månsson. Det blir ett spännande möte i materialitet, mellan skulptur och måleri.

Ulf Lernhammar

Lärare i måleri på Örebro konstskola och yrkesverksam konstnär sedan 1990talet. Ulf har utfört ett antal offentliga utsmyckningar och finns representerad på Örebro länsmuseum och i Staten konstråd.

Leif Månsson

Självskolad konstnär och formgivare som tagit med sig sitt yrkeskunnande om material och gjutningsprocesser. Leif skapar spännande patinerade skulpturer i massiv brons.

I dryga 15 år har jag arbetet med mina bronsgjutningar Oftast har det blivit olika fat och skålformer. Jag ser mina objekt mer som skulpturer än som bruksföremål. Först tar jag fram ett original, en modell oftast i trä. Därefter går jag med min idé till gjuteriet. Duktiga gjutare gör en form i sand. För att få fram en spännande yta bearbetar jag den före gjutningen. Den guldgula smältan, cirka 1200 grader, hälls i formarna. Efter avsvalningen kapas ingjutsystem bort och efterbearbetningen kan börja. Patinering med syror, polering och slutligen en vaxförsegling.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *