Oxymoron, måleri av Marlou Jaspers 5/5-19/5

Oxymoron, måleri av Marlou Jaspers

Välkommen på vernissage för utställningen ”Oxymoron” med måleri av Marlou Jaspers. Marlou är född i Nederländerna, uppväxt i Värmland och numera bosatt och verksam i Örebro. Måleriet är realistiskt, klassiskt men samtidigt lekfullt i sin komposition. Motiven är poetiska ibland surrealistiska.

 

 Jag tänker mig att människans relation till naturen är lite som en destruktiv kärleksrelation. Ett behov och samtidigt en nödvändighet för att överhuvudtaget kunna ta ett andetag. Vi ignorerar handen som vår partner i all förtroende sträcker ut till oss och utnyttjar den position av makt. Det sägs att man blir lyckligare av att ge än att få, men det verkar knappast ömsesidigt. Fast vi avgudar ju naturen, men vi tycks avguda oss själva mer. Vi vill åt ett håll och naturen egentligen åt ett annat. Så vi väljer att vika av på en konstgjord väg under tiden som en blomma försöker sträcka sig mot solen genom asfalten. Där man kan gå och känna doften av en ljuvlig blandning av lavendel och avgaser. Eller lite längre bort där man kan skåda ett fragment av en samling plastflaskor om man lyfter på vågornas olje-beklädda täcke. Men om vi inte lyfter på täcket så existerar det inte, eller? Egentligen är det oklart om vi låter spiralen gå uppåt eller neråt. Naturen nyttjas, utnyttjas och påverkas kraftigt, men vem är egentligen den mest sårbara?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *